Echten – De eerste maandag na Driekoningen staat in de grafische wereld bekend als Koppermaandag. Dan wordt op meerdere plaatsen in het land doorgaans ook een Kopperprent gepresenteerd. In Meppel sloegen ze vanwege corona een jaar over, in Etten-Leur werd deze wel gedrukt, maar pas volgend jaar gepresenteerd. In Groningen (Grafisch centrum)  én in Echten in het Boekbindcentrum werd de prent echter niet alleen gedrukt, maar ook gepresenteerd.

De Kopperprent kreeg in Echten het toepasselijke thema ‘pandemie’ mee en werd gemaakt door kunstenares Coby Schasfoort uit Witteveen (schilderij) en de Emmense directeur Renate Snoeijing van het Huus van de Taol (tekst). Het eerste exemplaar werd als te doen gebruikelijk door Matje Hummel van het Boekbindcentrum de Hummelhoeve aangeboden aan de schout van De Wolden, burgemeester Roger de Groot. Normaal gesproken gebeurt dat in een volgepakt boekbindcentrum, maar nu waren deze vier personen, samen met een journalist, de enige aanwezigen.

Matje Hummel en Roger de Groot.

Corona

Het thema ‘pandemie’ werd fraai uitgewerkt door Coby Schasfoort, die in haar schilderij de aarde neerzette met daar omheen alle ingrediënten die bij een pandemie horen: van de vermeende schuldigen (heksen, ratten, vleermuizen) tot de medisch specialist en twee boeken. Het leukste facet van de prent is in de ogen van Schasfoort de zonsverduistering. ‘Die heeft altijd een corona, maar dat weten de meeste mensen niet’, zegt ze over de lichtkrans. Net als Coby werd ook Renate Snoeijing door Matje Hummel gevraagd. Renate ging los van enige wetenschap over het uiterlijk van de prent aan de slag. Het resultaat mag er zijn, de prent is te verkrijgen via  het Boekbindcentrum.