Lezingen uit de serie van “de Joodse Overlevering”

Het youtube kanaal van de Echtelingen is online, u kunt de filmpjes die hierop gepubliceerd worden bekijken via de volgende link:

https://www.youtube.com/kanaal Echtelingen

 

Sinds kort worden er van de lezingen uit de serie “Joodse Overlevering” video opnames gemaakt. Deze worden op youtube gepubliceerd en u kan ze hier terug kijken. Wilt u meer weten over de serie lezingen kijk dan elders op de website.

Offeren
Aan de hand van teksten van Samson Raphael Hirsch en Friedrich Weinreb kijken we naar de betekenis van het Bijbelse offeren. Voor de pauze (dit deel) komt de eerste keer dat het woord korban voorkomt in Tora, in Leviticus, ter sprake. Na de pauze (deel 2) gaan we op details in van het offer van Kaïn en Abel.

HOKUSAI

Als reactie op Echteling 7 kregen wij van Froukje de volgende tekst:

In Echteling 7, Wees aanwezig, werd de Hebreeuwse tekst helder en verrassend geinterpreteerd.

Hierbij enige associaties van mij, die ik -aanwezig bij de tekst- had, zoals De Golf van Hokusai.

 

Ik vroeg mij af of er bij deze tekst wel eens een verband wordt gelegd met de vogelen van Matt. 6, zie bijlagen.

De bijlage met Mozes en de doortocht is ontleend aan:

Kijk ‘Biblical Family Tree 1 – Adam to David’ op YouTube

https://youtu.be/I6Oj-HyHIAY

Jos reageerde daarop als volgt:

Bijzonder, de associaties die je noemt. Die Golf van Hokusai kende ik nog niet. Ik vond dit artikel, bedoel je dat? Kunst die niet stuk te krijgen is, altijd herkenbaar blijft? Prachtig beeld!

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-golf-van-hokusai-wordt-al-ruim-een-eeuw-door-de-mangel-gehaald-en-houdt-nog-altijd-stand~b1e3921f/

 

Wat betreft deze uitspraak van Mozes en de vogels uit Mattheus 6: prachtig dat je dat verband legt! Dat heb ik ook al eens gedaan, ik heb er een onderwijzing (preek) over gehouden waarin ik dit nog wat meer heb uitgewerkt. Ook Jezus was erg aanwezig in het hier en nu, denk ik, daarom gaf hij ook van die onderwijzingen uit het dagelijks leven. Als je wilt, kun je mijn onderwijzing daarover hier nog eens terugkijken: https://youtu.be/-SPLhp_6cdc