Het cursusaanbod van Boekbindcentrum de Hummelhoeve

Het ambacht van boekbinder is uitstervend. Hedendaagse boeken worden in grote oplagen machinaal gemaakt. Het handwerk is vervangen door de machine en de computer. Het Boekbindcentrum wil door middel van cursussen deze kennis behouden en doorgeven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De mogelijke boekbindenwijzen zijn:

  • Bandzetter
  • Duitse band
  • Franse band
  • Engelse band
  • Kloosterband
  • Splitselband

De Duitse band

In deze cursus wordt de Duitse bindwijze geleerd. Hierbij wordt de theorie over de Duitse binding gegeven en wordt er een boek op de Duitse wijze ingebonden. De Duitse binding is uitstekend geschikt voor naslagwerken, woordenboeken en kookboeken.

De Franse band

In deze cursus wordt de Franse bindwijze geleerd. Hierbij wordt de theorie over de Franse binding gegeven en wordt er een boek op de Franse wijze ingebonden. De Franse band is de mooiste onder de bindingen en bestaat uit een half leren band met nep ribben en platten bekleed met marmerpapier. Het heeft altijd een foedraal.

De Engelse band

In deze cursus wordt de Engelse bindwijze geleerd. Hierbij wordt de theorie over de Engelse binding gegeven en wordt er een boek op de Engelse wijze ingebonden. De Engelse binding is de meest traditionele binding. Dit is de bindwijze waarmee vroeger de monniken in de kloosters hun boeken in bonden. De Engelse band is geheel van leer.

De Splitselband/Hollandse bindwijze

In deze cursus wordt de Hollandse bindwijze geleerd, deze wordt ook wel splitselband genoemd. Hierbij wordt de theorie en de wijze van binden over de Hollandse binding gegeven en wordt er een boek op de Hollandse wijze ingebonden. De band wordt bij de Hollandse binding geheel gemaakt van perkament en dit vereist een speciale bindtechniek.